Mükemmel Bir Espresso Nasıl Olmalıdır?
İyi demlenmiş mükemmel sayılabilecek bir espresso insana verdiği hazla dertlerini sıkıntılarını en azından kısa bir süre için unutturmaya yetecek potansiyeldedir.
İlk sorumuz ‘Espresso Nedir?’, olsun.
Espresso, oldukça ince öğütülmüş kahve partiküllerinin içerisinden basınçlı su geçirilerek elde edilen bir demleme yöntemidir. İtalyanlar tarafından 1900’lü yıllarda bulunmuş ve zaman içerisinde tüm dünyanın damak tadı haline gelmiştir. Diğer demleme yöntemlerine göre daha yoğun ve kompleks aroma skalasına sahip olması sebebiyle birçok insan tarafından tercih sebebi olmuştur.
Özellikle kavrumsal hataları belirgin şekilde demlemelere yansıttığı için, espresso yaparken kullanılacak kahve çok önemlidir. Bu yazı şimdilik espresso için kavrum konusuyla alakalı değil, demleme ve mükemmelliği yakalama üzerine olacaktır.
‘Mükemmel bir espresso nasıl olmalıdır?’ bu soru senelerce kahveseverlerin aklını meşgul etmiş ve yapılan çalışmalar sonucunda insanların genel olarak damak tadına hitap eden tatların genel karakteristiği çıkarılmıştır. Mükemmel bir espressonun dikkat edilmesi gereken 4 ana unsuru vardır.
1) Mükemmel bir espresso tatlı ve olgun olmalıdır. Hepimizin bildiği gibi kahve demlenmesi sırasında ilk önce asitler ve tuzlar, daha sonra şekerler, son olarak da yağ ve yağda çözünen kuru damıtıklar ortaya çıkmaktadır. Mükemmel bir espressonun demleme süresi şekerlerin çözülmesinin ardından bitmelidir. Sebebiyse şekerlerden sonra çözülecek olan yağ ve kuru damıtıkların (tatsal olarak tanen ve acımsı, buruk tatlar) espresso fincanında acı, kuru ve buruk bir tat bırakacak olmalarıdır. Tam tersi olarak düşünürsek gereğinden erken alınan bir espresso shot’ı da asidik, ekşi ve tuzlu bir hal alacaktır. Bunun sebebi şekerlerin çözülmeye zaman bulamamasıdır.
2) Dengeli olmalıdır. Kahvede dengenin oluşabilmesi için bir tadın diğer tada baskın olmaması gerekmektedir. Böyle bir shot’ı elde edebilmek için under ya da over extract olmaktan kaçınmamız gerekir. Şimdilik ''Under'' ve ''Over Extract'' espressonun karakteristik özelliklerini aşağıdaki resimden bakabilirsiniz. Daha sonra bu konu hakkında daha detaylı bir yazı yazacağım.
3) Asidite. İnce, zarif ve tanımlanabilir bir asidite espressonun olmazsa olmazlarındandır. Asidite, inanılmaz derecede hoşnutluk veren ama aynı zamanda sinir bozucu bir şekilde karşımıza çıkabilir. Belirli bir meyveyi, hatta bir şarabı hatırlatan asitliği elde ettiğimizde, bu son derece keyif verici olur. Eğer asidite bize içindeki meyve çeşidini tespit ettirebilecek ve hatta son kez o meyveyi yediğimiz zamanı çağrıştırabilecek kadar vurgulayıcı ve yoğun ise, o espresso insanı adeta bulutların üstüne çıkaracaktır.
4) Kalıcılık. After Taste dediğimiz bu şey demlenen bir espressonun içildikten sonra tadının damakta kalma süresidir. İdeal bir espresonun tadı damaktan uzun süre gitmeyecektir. Mükemmel bir espressonun ise bir ömür sürebilir.
Bu yazı forthwavecoffee.blogspot.com adresindeki espresso ile alakalı yazılardan esinlenilerek oluşturulmuştur.
Yorumlar
Yorum Gönder