Coffea Eugenioides! Şampiyonların Kahvesi...

 


Coffee Arabica, Coffee Cenaphora (Robusta) ve hatta Liberica yı tanıyoruz. Peki, Eugenioides ‘i duyduk mu?

Coffea Eugenioides, modern Arabica kahvesinin ebeveynlerinden biri olarak kabul edilir. Tam olarak bilinmese de Coffea Eugenioides ve Coffee Canephora ile birlikte Arabica'nın ebeveyni olduğu söylenmektedir. Bazı görüşler ise Coffee Anthonyi ve Coffee Eugenoides kahvelerinin Arabica'nın ebeveyni olduğunu savunur. Eugenoides yetiştirilmesi çok zor bir kahvedir ve bir ağaçtan sadece 150 gr kadar yeşil çekirdek hasat edilebilir. Bu kahvenin en belirleyici özelliği inanılmaz tatlı olmasıdır. Bu kahve bugün kahve olarak bildiğimiz şeye meydan okuyan ve şimdiye kadar tattığımız hiçbir şeye benzemeyen, terk edilmiş bir kahve türüdür.



Eugenioides kahvesi, Arabica'nın eşsiz ve lezzetli ebeveynlerinden birisidir. Doğal yöntemle işlenen Eugenioides, Kuzey And Dağları'nın en doğu kısmında 1900-2000 metre rakımda bulunan Kolombiya Pichinde'de ‘’Finca Inmaculada’’ çiftliği tarafından ekildi ve yetiştirildi. Eugenioides, kendine özgü bir lezzet karakteristiğine sahiptir. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Uganda, Kenya ve batı Tanzanya dâhil olmak üzere Doğu Afrika'nın dağlık bölgelerine özgüdür. Çok düşük bir kafein içeriğine sahip olduğu için acı bir fincan ortaya çıkarmak son derece zordur. Çok tatlı, içmesi kolay ve harika bir tada sahiptir. Eugenioides çeşidi, küçük yapraklı ve meyveli orta boy bir ağaçtır. Fincan karakteristikleri genel olarak; tahıl sütü, papaya, sakız, kek hamuru ve meyveli kahvaltılık gevrek lezzetleridir, ayrıca çilekli yoğurt, pudra şekeri, kızarmış marshmallow, guava, limon şekeri.


2021'de Eugenioides kahvesi, Dünya Barista Şampiyonasında en az üç ulusal şampiyon (Natalia Kwiatkowska dahil) tarafından kullanıldığında dünya kahve sahnesinde fırtınalar estirdi. Polonya ve ABD'den Onyx Coffee Lab'den Andrea Allen) ve 2021 Dünya Barista Şampiyonu Kolombiyalı Diego Campos. Campos, ülkesinde yetiştirilen yarışma kahvesini "şimdiye kadar tattığım en şaşırtıcı ve büyüleyici kahvelerden biri" olarak nitelendirdi. Son olarak Türkiye Barista Şampiyonumuz olan Serkan Sağsöz'de yarışmada İnmaculada çiftliğinden çıkan bu varyete ile yarışıp şampiyon olmuştur.





Kaynaklar: 

1. https://sprudge.com/what-is-eugenioides-coffee-181142.html

2. https://shop.gardellicoffee.com/sold-out/587-inmaculada-eugenioides-colombia

3. https://onyxcoffeelab.com/products/colombia-inmaculada-eugenioides-1

4. https://cafeinmaculada.com/blogs/varieties/variedades

5. Coffee Imports Coffee Family Tree

Yorumlar

  1. Çok ilgi çekici bir yazı olmuş, eline sağlık. Peki parent tespiti için genetik çözümleme yeterli olmaz mı neden halen belirsizlik var bu konuda acaba? Yalnızca verimsiz olması nedeniyle mi ticarileştiril(e)medi yoksa hastalıklara dayanıksızlık gibi bir başka sorun daha mı var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Haşim Bey zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Şuan için bildiğim kadarıyla sağlıklı bir genetik haritalandırılma yapılamamış. Yapılanlar ise yaklaşık 70 sene kadar önce o zamanın teknolojisiyle yapılmış genetik haritalandırmalar. Bunlarda farklı isimler kullanılarak yapılan araştırma ve makaleler olduğu için Eugenioides olarak aratınca maalesef ulaşamıyoruz. Ama çok yakın zamanda genetik haritasının çıkarılacağını düşünüyorum, çünkü son derece popüler oldu. Kişisel fikrime göre ticarileştirilmemesinin ana sebebi, eugenioides in hasat miktarı ve hastalıklara karşı çok hassas olması. Maliyeti kurtarmayacağı düşüncesi hakim sanırım. Tabi bu popülerlik devam ederse mutlaka yeni yerlere ekilip yetiştirilecektir.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kahve ve Su - Bölüm 1

Degassing nedir? Degassing ve Oksidasyon Arasındaki İlişki

Bu Sütte Ne İmiş?